Contact opnemen

Vraag ons gerust om advies en naar onze mogelijkheden. Bel of mail ons, of geef hiernaast aan waarmee we ú kunnen helpen.

Diederik Cluistra

Veilig op vakantie?

Gaat u binnenkort op vakantie met uw auto en bagagewagen? Loop dan onze checklist na en voorkom gevaarlijke situaties op de weg. Wij wensen u alvast een veilige reis!

Veilig op reis checklist

 • De aanhanger beladen.
 • Bandenspanning controleren.
 • Koplampen afstellen.
 • De aanhangwagen aankoppelen.
 • Laatste controle voor vertrek.
 • Weet wat te doen bij een slingerende aanhanger.

 

1. De aanhanger beladen

Voorkom overbelading

Goed beladen bagagewagens liggen stabiel op de weg. Zorg er daarom voor dat de aanhangwagen niet te zwaar beladen is. Zo voorkomt u niet alleen gevaarlijke situaties op weg naar uw vakantieadres, maar ook fikse boetes. In Nederland ligt de boete voor het rijden met een overbeladen aanhanger tussen de € 90,- en € 300,-. Daarbij geldt: hoe hoger de overbelading, hoe hoger de boete.

Weet u niet 100% zeker wat het maximale bruto laadvermogen van uw bagagewagen is? Neem dan contact op met ons.

Zet de bagage goed vast

Zorg ervoor dat de lading goed gezekerd is en voorkom zo dat de lading tijdens het rijden gaat verschuiven. Losliggende bagage kan namelijk de wegligging van uw aanhangwagen negatief beïnvloeden.

Verdeel de lading gelijkmatig

Volg onderstaande tips voor het verdelen van de lading, om een goede remwerking en optimale wegligging te garanderen.

 • Zorg ervoor dat het zwaartepunt van de lading zo kort mogelijk boven de as ligt.
 • Leg alle zware bagage zo veel mogelijk boven de as van de aanhanger.
 • Verdeel de lading gelijkmatig over de linker- en rechterhelft van de bagagewagen.
 • Vermijd puntbelastingen.
 • Koppel de aanhangwagen aan uw auto, voordat u de bagage gaat plaatsen.

Zorg voor de juiste kogeldruk

Vermijd altijd een te lage of te hoge kogeldruk. Hierdoor kan de bagagewagen namelijk gaan slippen en slingeren. Wilt u meer weten over het verkrijgen van de juiste kogeldruk? Lees hier alles over kogeldruk.

De beste kogeldruk ligt in de buurt van de maximale toegestane druk op de trekhaak. De maximale kogeldruk is meestal vermeld op het typeplaatje van de trekhaak of het voertuig.

2. De bandenspanning controleren

Voorkom overbelading

De belading en de bandenspanning zijn van grote invloed op de veiligheid van uw aanhangwagen. Controleer daarom ook de spanning voor u vertrekt. De juiste bandendruk zorgt niet alleen voor een betere grip op de weg, maar minimaliseert ook de kans op een klapband. De banden gaan dus langer mee.

Zorg er ook voor dat de achterbanden van de auto een maximale bandenspanning hebben. Dit is nodig vanwege de kogeldruk van de bagagewagen en de bagage in de kofferbak van de auto.

 

3. Koplampen afstellen

Een volgeladen bagagewagen en extra bagage in de kofferbak kunnen ervoor zorgen dat de koplampen van de auto te hoog gaan staan. In dat geval is het belangrijk om de koplampen naar beneden bij te stellen, voordat u met de beladen aanhanger op vakantie gaat.

 

4. Aankoppelen

Controleer of de koppeling goed in de vergrendeling valt. De kogeldruk zorgt ervoor dat de koppeling aan de trekhaak wordt vergrendeld. Dit is altijd goed hoorbaar. Wanneer de aanhangwagen goed is aangekoppeld, is de kogel niet meer zichtbaar en glijdt de handgreep vanzelf terug in de begintoestand (deze wordt aangeduid met een groene +).

5. Laatste controle voor vertrek

Handrem breekkabel

Controleer of de handrem breekkabel goed vast zit. De breekkabel zorgt ervoor dat de handrem wordt aangetrokken als de bagagewagen onverhoopt van de auto loskoppelt. In dat geval remt de aanhanger vanzelf en door de trekkracht van de auto breekt de kabel. Wettelijk moet de handrem breekkabel aan een vast punt van de auto of trekhaak worden bevestigd. Let op: Het maken van een lus om de trekhaak is in Nederland niet toegestaan.

Tip: Heeft u geen vast bevestigingspunt aan de trekhaak? Maak dan gebruik van een hulpkoppeling.

Stekker

Controleer of de stekker goed is aangebracht.

Aanhanger handrem

Controleer of de bagagewagen van de handrem staat, voordat u wegrijdt.

Verlichting van de bagagewagen

Controleer of de verlichting van de aanhangwagen werkt. Ze moeten uitgerust zijn met:

 • 2 stadslichten (wit licht) als de aanhanger breder is dan 1,60 meter
 • 2 richtingaanwijzers achter (rood of ambergeel licht)
 • 2 remlichten (rood of ambergeel licht)
 • 2 achterlichten (rood licht)
 • Kentekenplaatverlichting (wit licht)

Tip: De situatie kan zich voordoen dat de verlichting van de aanhang-wagen onderweg niet meer werkt. Het is daarom raadzaam om een aansluitschema van de stekker mee op vakantie te nemen.

Maximum snelheid

Elk land hanteert zijn eigen snelheidslimieten voor auto’s met aanhangwagens. Gaat u op vakantie naar het buitenland? Wij hebben de maximum snelheid voor de meest populaire vakantielanden voor u op een rij gezet.

6. Weet wat te doen bij een slingerende aanhanger

Onderweg naar uw vakantiebestemming kan het gebeuren dat de aanhanger gaat slingeren. Wees daarom voorbereid op dit soort situaties. Begint uw bagagewagen te slingeren, reageer dan als volgt:

 • verhoog niet uw snelheid;
 • laat het gaspedaal los en druk krachtig op de rem;
 • houd het stuur recht totdat de aanhangwagen stopt met slingeren;
 • rij met een lagere snelheid naar de eerst mogelijke parkeergelegenheid.

Eenmaal aangekomen op de parkeerplaats is het van belang om de aanhanger op de volgende onderdelen te controleren:

 • Is de laadbak gelijkmatig beladen?
 • Is de bagage goed gezekerd?
 • Is de bandenspanning goed?
 • Is de kogeldruk optimaal?

Wanneer alles in orde is kunt u de reis rustig vervolgen.

Weet u niet zeker of uw aanhangwagen nog vakantieproof is? Laat dan uw aanhangwagen onderhoud bij Cluistra uitvoeren.

 

Over Cluistra.com Aanhangwagens

Wij zijn de aanhangwagen specialist voor Midden Nederland. We zijn premium dealer van Hapert Aanhangwagens en hebben een uitgebreid assortiment. Als BOVAG erkend bedrijf weet u zeker dat niet alleen de aanschaf maar ook het onderhoud bij ons in vertrouwde handen is.

 

Ons werkgebied

Wij zijn gevestigd in de plaats Veenendaal (Utrecht). Onze klanten komen uit Midden-Nederland, uit plaatsen als: Veenendaal, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Bennekom, Doorn, Duiven, Ede, Elst, Hilversum, Hoevelaken, Kesteren, Leusden, Lunteren, Nieuwegein, Nijmegen, Renkum, Rhenen, Soest, Tiel, Utrecht, Wageningen, Woudenberg, Wijk-bij-Duurstede en Zeist.

Whatsapp