Wat is het verschil tussen een geremde en een ongeremde aanhangwagen?
Het verschil tussen een ongeremde aanhanger en een geremde aanhanger is een zogeheten oplooprem. Een oplooprem is het deel waar de handrem aan bevestigd is en dat op de dissel van de aanhangwagen gemonteerd is met bouten. Om het niet veel ingewikkelder te maken: een ongeremde aanhangwagen kan niet zelf remmen, maar is afhankelijk van de remkracht van het trekkende voertuig.
Houd hierbij rekening met de negatieve druk op de dissel wanneer u met het trekkende voertuig remt. Wanneer je remt, duwt een ongeremde aanhangwagen tegen de trekhaak van het trekkende voertuig. Dit is geen probleem wanneer de ongeremde aanhanger niet te zwaar beladen is, dan heeft je voertuig voldoende remkracht om ook de aanhanger af te remmen. Het is wettelijk toegestaan om tot een massa van 750 kg een ongeremde aanhanger te gebruiken. Dit is inclusief het gewicht van de aanhanger. Het voordeel van een ongeremde aanhanger is dat deze doorgaans niet zwaar is. Hierdoor houdt u voldoende laadvermogen over voor transport.
Welk rijbewijs heeft u nodig voor een ongeremde aanhangwagen?
Omdat ongeremde aanhangers geschikt zijn voor lichte ladingen en over het algemeen niet bijzonder zwaar zijn, mag u ongeremde aanhangers trekken met een rijbewijs B. Dat geldt voor alle aanhangwagens met een toegestane maximale massa van 750 kg. Met een rijbewijs B mag u met het trekkende voertuig:
- een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
- een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Wat voor kentekenplaat heb ik nodig voor een ongeremde aanhangwagen?
Overweegt u de aanschaf van een ongeremde aanhanger, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt. Dat geldt voor alle aanhangwagens, dus ook ongeremde aanhangers, met een toegestane maximale massa van 750 kg. Een ongeremde aanhangwagen krijgt een wit kentekenplaat met zwarte letters. De kentekenplaat heeft geen EU-symbool en NL-teken.
- Hetzelfde kenteken
- Kentekenplaat: wit
- Zwarte letters
- Geen EU-symbool
- Geen NL-teken
Ongeremde aanhangers: enkele as of dubbele as?
Wij hebben zowel ongeremde aanhangwagens met een enkele as als ongeremde aanhangers met een dubbele as. De meeste ongeremde aanhangers zijn uitgevoerd met een enkele as, zoals een bakwagen of een plateauwagen. Een voorbeeld van een enkelasser plateauwagen is de Azure H-1 plateauwagen. Deze aanhanger leent zich perfect voor de vervoer van grofvuil, zand, stenen, tuinafval en pallets.
Met een ongeremde aanhanger die is uitgevoerd met een enkele as kunt u makkelijk draaien en leent zich bijvoorbeeld goed voor verhuizingen. Een ongeremde aanhanger met een enkele as is doorgaans lichter dan een dubbelas ongeremde aanhanger, waardoor u meer gewicht kunt laden. Een ongeremde aanhanger met twee assen heeft een hoger eigen gewicht. Dat houdt niet in dat u het maximum van 750 kg mag overschrijden: voor deze uitvoering geldt dezelfde toegestane maximale massa als voor een enkelasser ongeremde aanhanger.
Moet een ongeremde aanhanger gekeurd worden?
Nee, een ongeremde aanhangwagen hoeft niet gekeurd te worden door het RDW.
Wat is de maximum snelheid voor een ongeremde aanhangwagen?
Trekt uw auto een ongeremde aanhanger voort, dan mag u binnen de bebouwde kom niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 80 kilometer per uur en op de snelweg 90 kilometer per uur. Let op: is de toegestane snelheid lager, dan moet u zich daaraan houden.
Ongeremde aanhangers kopen?
Overweegt u om een ongeremde aanhangwagen aan te schaffen? Wij garanderen u dat u kwaliteit koopt, wij zijn BOVAG-erkend. Ongeremde aanhangwagens die aan al uw wensen voldoen, vindt u in onze werkplaats. Altijd tegen een scherpe prijs!