Contact opnemen

Vraag ons gerust om advies en naar onze mogelijkheden. Bel of mail ons, of geef hiernaast aan waarmee we ú kunnen helpen.

Diederik Cluistra

Wanneer is een bandenwissel voor aanhangers nodig?

Net zoals bij auto’s en andere voertuigen is het goed om regelmatig uw banden te controleren. Veiligheid staat natuurlijk voorop! We schreven al eerder over enkele bandentips, over het regelmatig controleren van de bandenspanning, ook bij uw aanhangwagen. Dat is met name belangrijk voor het voorkomen van slijtage maar ook voor het draagvermogen en de levensduur van uw banden.

Maar ook wanneer u uw aanhangwagen banden goed en regelmatig checkt is het nodig om eens in de zoveel tijd te checken of een bandenwissel voor uw aanhanger nodig is.

 

Aanhanger banden vervangen bij bandenslijtage

Een van de belangrijkste redenen om de banden van uw aanhanger te vervangen is natuurlijk slijtage. De staat van de band bepalen natuurlijk in grote mate de grip en wegligging van de aanhangwagen. Niet alleen de bandenspanning, maar ook bandenprofiel zijn van grote invloed op de veiligheid van uw aanhanger. Controleer daarom tweewekelijks de aanhanger banden op:

  • Bandendruk
  • Profieldiepte
  • Onregelmatige slijtage
  • Scheurtjes in de zijwanden

Hoe kunt u uw bandenprofiel van de aanhanger meten?

Door gebruik en slijtage verliezen aanhangerbanden na verloop van tijd profieldiepte. Het is wettelijk verplicht om met banden te rijden die over de hele oppervlakte een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm. Het bandenprofiel kunt u op de volgende manieren eenvoudig controleren:

Twi slijtage-indicator

Op de zijkant van de banden van uw aanhangwagen staat op meerdere plekken de afkorting TWI (Tread Wear Indicator), een driehoek of het merklogo. Dit is een slijtage-indicator, een blokje van 1,6 mm dik.  De slijtagegrens is bereikt, zodra dat TWI blokje zichtbaar is.

Bandenprofiel opmeten

Met een schuifmaatje of speciale bandenprofielmeter kunt u eenvoudig zelf het profiel van den banden meten. Zorg er altijd voor dat u de profieldiepte zowel in het midden, als aan de binnen- en buitenkant van de band opmeet. Slijtage van een aanhangwagen band kan namelijk scheef verlopen. De profieldiepte van de band wordt daarom altijd vastgesteld op basis van het laagst gemeten profiel.

Teveel slijtage? Aanhangwagenband wisselen.

Wanneer u meet dat het profiel minder dan de minimale 1,6mm is, of wanneer er inderdaad onregelmatige slijtage of scheurtjes in de zijwanden van de banden zitten, dan wordt het hoog tijd om de banden van uw aanhanger te wisselen.

Is de band van uw aanhanger ouder dan 7 jaar? Wissel!

Op de zijkant van een band staat veel informatie over de constructie en eigenschappen van een band. Hier leest u daar alles over, maar voor nu kijken we vooral naar nummer 15, het DOT nummer.

15: DOT-nummer: U kunt de ouderdom van de aanhangwagenbanden aflezen aan het DOT nummer dat in de band staat. DOT staat voor ‘Department Of Transportation. Aan het einde van dit nummer staan vier cijfers, bijvoorbeeld: 2523. Dit betekent dat deze band geproduceerd is in week 25 van 2023. Ongeacht de mate van gebruik moeten aanhangwagenbanden altijd na uiterlijk 7 jaar na de productiedatum vervangen worden.

Natuurlijk kunt u denken, “met die slijtage valt het wel mee, en het profiel is nog goed genoeg”. Toch is het een advies van de Bovag om de banden van uw aanhanger die ouder zijn dan 7 jaar te verwisselen voor nieuwe(re) exemplaren.

Heeft uw aanhanger winterbanden nodig?

Een goeie vraag natuurlijk, maar het antwoord is kortgezegd “nee”. Uw aanhanger heeft in Nederland, maar ook in landen als Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, et cetera, géén winterbandverplichting. Die verplichting geldt wél voor het trekkende voertuig.

Let op; hoewel u dus niet verplicht bent om uw aanhanger te voorzien van winterbanden, is het wel slim om er rekening mee te houden dat bij gladde omstandigheden in bochten, en bij stevig remmen op een glad wegdek, uw aanhanger snel kan gaan scharen wanneer u met zomerbanden rijdt.

Kortom, het moet niet, maar het kan wel slim zijn. Wilt u daarover iets meer advies? Neem dan contact met ons op, we denken graag met u mee.

 

Bron beeld: ANWB

 

Hulp nodig om uw banden te verwisselen?

Wilt u graag dat we eens meekijken naar de staat van de banden van uw aanhangwagen? Of kunnen we helpen om u te voorzien van nieuwe banden, en ze meteen te vervangen? Kom gerust langs, wij helpen u graag veilig op weg. Bekijk voor meer informatie ook de pagina over aanhanger onderhoud.

 

Over Cluistra.com Aanhangwagens

Wij zijn de aanhangwagen specialist voor Midden Nederland. We zijn premium dealer van Hapert Aanhangwagens en hebben een uitgebreid assortiment. Als BOVAG erkend bedrijf weet u zeker dat niet alleen de aanschaf maar ook het onderhoud bij ons in vertrouwde handen is.

 

Ons werkgebied

Wij zijn gevestigd in de plaats Veenendaal (Utrecht). Onze klanten komen uit Midden-Nederland, uit plaatsen als: Veenendaal, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Bennekom, Doorn, Duiven, Ede, Elst, Hilversum, Hoevelaken, Kesteren, Leusden, Lunteren, Nieuwegein, Nijmegen, Renkum, Rhenen, Soest, Tiel, Utrecht, Wageningen, Woudenberg, Wijk-bij-Duurstede en Zeist.