Contact opnemen

Vraag ons gerust om advies en naar onze mogelijkheden. Bel of mail ons, of geef hiernaast aan waarmee we ú kunnen helpen.

Diederik Cluistra

Bandentips: Controleer regelmatig uw aanhangwagenbanden

Voor uw veiligheid, maar ook voor de betrouwbaarheid van uw aanhangwagen, is het van belang dat u regelmatig de algemene staat van uw aanhanger en de banden grondig controleert. Een goed stel banden en een stabiele lading verhogen de verkeersveiligheid aanzienlijk.

 

Bandenspanning en bandenslijtage

De banden van uw aanhanger zijn de enige onderdelen, die in direct contact staan met het wegdek. Dat verklaart ook waarom de staat van de band in grote mate de grip en wegligging van de aanhangwagen bepaalt. Met name de bandenspanning en het bandenprofiel zijn van grote invloed op de veiligheid van uw transportmiddel. Controleer daarom tweewekelijks de aanhanger banden op:

  • Bandendruk
  • Profieldiepte
  • Onregelmatige slijtage
  • Scheurtjes in de zijwanden.

 

 

Waarom is een optimale luchtdruk zo belangrijk?

  • Het brandstofverbruik is lager
  • De grip op de weg is optimaal
  • Slipgevaar wordt aanzienlijk minder
  • De remweg is optimaal
  • Onregelmatigheden in het wegdek worden goed opgevangen
  • Het stuurgedrag is optimaal
  • De verhoogde stabiliteit zorgt voor een maximaal rijcomfort
  • De wegligging is optimaal
  • De aanhangerbanden gaan langer mee
  • De kans op een klapband wordt geminimaliseerd

 

De juiste spanning in 5 stappen

  1. In 5 eenvoudige stappen kunt u de banden van uw aanhangwagen op de juiste spanning krijgen:
  2. Controleer de spanning alvorens u met de aanhanger de weg op gaat, of als u niet meer dan 5 kilometer hebt gereden.
  3. Raadpleeg het bandenspanningstabel en zoek de juiste spanning voor uw type aanhangwagen op. Stel vervolgens de bandenpomp in op deze bandenspanning.
  4. Draai de ventieldop van de band linksom los.
  5. Zet de pomp op het ventiel. Houd het mondstuk recht en goed aangedrukt, totdat de band op de juiste spanning is en u een piep-signaal hoort. Draai na afloop de ventieldop weer op de aanhanger band.
  6. Vergeet niet de bandenspanning van het reservewiel te controleren.

 

Bandenspanning controleren

De juiste bandenspanning bevordert het weggedrag en vergroot de verkeersveiligheid. Bij een optimale bandendruk remt de aanhanger beter, wordt slingergevaar geminimaliseerd, slijtage van de banden vertraagd en de kans op een klapband aanzienlijk kleiner. Bovendien rijdt u zuiniger. Het is dus van essentieel belang om regelmatig de bandenspanning te controleren.

 

De bandendruk van uw HAPERT aanhangwagen

De optimale bandenspanning van uw HAPERT aanhangwagen is afhankelijk van het type band. In deze bandenspanningstabel worden de gewenste bandenspanning en de maximale belasting per type band uiteengezet.

 

 

Wat staat er allemaal op een band?

Op de zijkant van een band staat veel informatie over de constructie en eigenschappen van een band:

  1. Merk van de Band
  2. Profielaanduidingen en Bandtype
  3. Breedte van de band in mm
  4. Verhouding van de bandhoogte tot de bandbreedte in %
  5. R= Radiaalbanden en D= Diagonaalbanden
  6. Doorsnede afmeting van de velg in inches
  7. Kenmerk voor de draagkracht van de band
  8. Snelheidscategorie
  9. Tubeless (Banden zonder binnenband)
  10. Productiedatum (XX = Week, X = Jaar, < = 9. Decade)
  11. Slijtage index – TWI
  12. Toegevoegd aan banden met een verhoogde draagkracht (Re-inforced)
  13. Aanwijzing over toepasbaarheid in de winter (op winter- en all-year banden) Winterbanden worden met het “M+S” (Mud and Snow) of een daarop lijkende markering aangegeven. Hierdoor zijn dit type banden niet alleen herkenbaar, als zijnde een bepaald bandentype voor een bepaald weertype, het heeft ook direct gevolgen voor de plaatsing in de snelheidscategorie.
  14. For Trailer Use Only: Al onze banden zijn ‘trailer use only’. Dit heeft te maken met de relatief lage maximumsnelheid waarvoor die band geschikt is, namelijk maximaal 140 km/u.
  15. DOT-nummer: U kunt de ouderdom van de aanhangwagenbanden aflezen aan het nummer dat in de band staat. Dit noemen we het DOT nummer. Aan het einde van dit nummer staan vier cijfers, bijvoorbeeld: 2523. Dit betekent dat deze band geproduceerd is in week 25 van 2023. Ongeacht de mate van gebruik moeten aanhangwagenbanden in advies 7 jaar na de productiedatum vervangen worden.

Bandenprofiel meten

Door slijtage verliezen aanhanger banden na verloop van tijd profieldiepte. Het is wettelijk verplicht om met banden te rijden, die over de gehele oppervlakte een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm. Het bandenprofiel kunt u op de volgende twee manieren eenvoudig zelf controleren.

Twi slijtage-indicator

Op de zijkant van de aanhangerband staat op meerdere plekken de afkorting TWI (Tread Wear Indicator), een driehoek of het merklogo. Dankzij deze slijtage-indicator, een blokje van 1,6 mm dik, kunt u in een oogopslag zien in hoeverre de banden afgesleten zijn. De slijtagegrens is bereikt, zodra het blokje zichtbaar is.

Bandenprofielmeter

Met een schuifmaat of een bandenprofielmeter kunt u eenvoudig het profiel meten. Zorg er altijd voor dat u de profieldiepte zowel in het midden, als aan de binnen- en buitenkant van de band opmeet. Slijtage van een aanhangwagenband kan namelijk scheef verlopen. De profieldiepte van de band wordt daarom altijd vastgesteld op basis van het laagst gemeten profiel.

 

Draagvermogen

Hoeveel draagvermogen uw aanhangwagenbanden minstens moeten hebben, ziet u op deze zogeheten Load Index van de ANWB.

 

Snelheidsindex banden

Welke maximale snelheid uw banden mogen hebben, ziet u op deze zogeheten Snelheid Index van de ANWB. Links staat het (op de zijkant van iedere band vermelde) Snelheid Index getal, rechts het bijbehorende maximale snelheid van die band.

Snelheids-
symbool 
Snelheid
in km/h  
Snelheids-
symbool 
Snelheid
in km/h
J  100 S  180
K  110 T  190
L  120 H  210
M  130 V  240
N  140 Y  270
P  150 W  300
Q  160 VR  >210
R  170 ZR  >240

 

Milieuheffing banden

Met ingang van 1 april 2004 treedt het wettelijk ‘Besluit Beheer Autobanden’ in werking. Dit besluit regelt een milieuvriendelijke verwijdering van autobanden. Importeurs en fabrikanten van aanhangwagens met een maximum totaal gewicht van 3500 kg, worden binnen dit besluit aangemerkt als ‘importeur’ van autobanden. De enige manier om op een efficiënte manier aan de regelgeving met betrekking tot dit besluit te voldoen, is om lid te worden van de stichting Band en Milieu (kortweg: BEM). Door, voor elke band welke in Nederland wordt afgeleverd , € 2.00 aan de BEM af te dragen, neemt de BEM alle wettelijke verplichtingen met betrekking tot de verwijdering van autobanden uit het milieu op zich. Met andere woorden: Ook wij ontkomen niet aan de afvalbeheersbijdrage autobanden.

 

Twijfelt u?

Twijfelt u over de bandenspanning van uw aanhangwagen? Kom gerust langs, wij helpen u graag veilig op weg. Bekijk voor meer informatie ook de pagina over aanhanger onderhoud.

 

Kom gerust langs

Wij staan van maandag tot en met zaterdag voor u klaar in onze showroom.

 

Over Cluistra.com Aanhangwagens

Wij zijn de aanhangwagen specialist voor Midden Nederland. We zijn premium dealer van Hapert Aanhangwagens en hebben een uitgebreid assortiment. Als BOVAG erkend bedrijf weet u zeker dat niet alleen de aanschaf maar ook het onderhoud bij ons in vertrouwde handen is.

 

Ons werkgebied

Wij zijn gevestigd in de plaats Veenendaal (Utrecht). Onze klanten komen uit Midden-Nederland, uit plaatsen als: Veenendaal, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Bennekom, Doorn, Duiven, Ede, Elst, Hilversum, Hoevelaken, Kesteren, Leusden, Lunteren, Nieuwegein, Nijmegen, Renkum, Rhenen, Soest, Tiel, Utrecht, Wageningen, Woudenberg, Wijk-bij-Duurstede en Zeist.

Whatsapp