Contact opnemen

Vraag ons gerust om advies en naar onze mogelijkheden. Bel of mail ons, of geef hiernaast aan waarmee we ú kunnen helpen.

Diederik Cluistra

Met de caravan op vakantie, praktische tips

Het is alweer bijna bouwvakantie, de tijd dat veel mensen er weer op uit gaan. Velen gaan op vakantie naar binnen- of buitenland. Het aantal mensen dat met de caravan op vakantie gaat is erg groot. Volgens de BOVAG organisatie zijn er namelijk ruim 550.000 caravans en campers in Nederland. Ga jij ook met de caravan op vakantie? Lees dan onze praktische tips voordat je gaat.

Controle voor vertrek

Als je van plan bent om met de caravan op vakantie te gaan, dan is belangrijk dat je weet of deze technisch in orde is. Je kunt bij ons de caravan laten controleren zodat je veilig op weg kunt. Belangrijkste is dat alle technische punten worden gecontroleerd. Denk hierbij aan de kogelkoppeling, de banden, remvoering, verlichting en de stekkerverbinding.

Verstandig inpakken

Als de caravan wordt geladen is de verleiding groot om alle beschikbare ruimte te benutten. Dan kunnen de meeste spullen van thuis mee op vakantie. Maar een caravan mag niet te zwaar worden. Rijd je met een B-rijbewijs, dan mag het totaalgewicht van de caravan en de auto niet meer dan 3.500 kg zijn. Met een grotere caravan heb je een BE-rijbewijs nodig. Maar dan is het trekgewicht van de auto de limiet. Daarnaast heeft een caravan ook een bepaald laadvermogen die je beter niet kunt overschrijden.

Rijden met de caravan

Het rijden met een caravan vereist niet alleen handigheid met manoeuvreren op bijvoorbeeld een camping. Omdat er meer gewicht achter de auto hangt moet je vaak meer toeren maken om op snelheid te komen of te blijven. Daarnaast kun je beter rustiger door bochten rijden, en deze bovendien ruimer nemen. Overschrijd de maximale snelheid niet, vooral omdat de caravan hier niet voor gebouwd is. Dit kan leiden tot slingeren en ongelukken.

Regels in Europa

Veel vakantiegangers die met de caravan op vakantie gaan, overschrijden de landsgrens. Realiseer je dan wel dat in andere landen ook andere regels gelden. Per land kan er een andere maximumsnelheid gelden. Op de website van de ANWB kun je deze gegevens per land vinden. Naast de snelheidsregels is het ook per land verschillend of je wel of niet overal mag overnachten. Stippel je route van tevoren en uit en zoek deze informatie op, per land waar je doorheen rijdt.

Schade aan je caravan

Hoewel je er liever niet aan denkt, is het mogelijk dat er schade ontstaat aan de caravan. Als je in het buitenland bent, is het handig dat je iemand kunt bereiken die je weer op weg helpt. Het is daarom het beste om een caravanverzekering af te sluiten. Je kunt dan via je verzekeraar (meestal 24/7) een lokale reparateur vinden.

Controle na terugkomst

Als je terugkomt van vakantie is het zaak dat je de caravan goed schoonmaakt. Want de meesten worden in een stalling geparkeerd voor een langere periode. Je wilt dan geen stank ontwikkelen door afval of verterend materiaal. Omdat je een lange rit hebt gemaakt is het veiliger om de caravan te laten controleren. Met name de remvoering en banden hebben vaak veel te lijden gehad. Door dit op te lossen voordat de caravan de stalling in gaat, voorkom je verrassingen voor je volgende vertrek.

Wil je advies of een controlebeurt laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op.

 

Over Cluistra.com Aanhangwagens

Wij zijn de aanhangwagen specialist voor Midden Nederland. We zijn premium dealer van Hapert Aanhangwagens en hebben een uitgebreid assortiment. Als BOVAG erkend bedrijf weet u zeker dat niet alleen de aanschaf maar ook het onderhoud bij ons in vertrouwde handen is.

 

Ons werkgebied

Wij zijn gevestigd in de plaats Veenendaal (Utrecht). Onze klanten komen uit Midden-Nederland, uit plaatsen als: Veenendaal, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Barneveld, Bennekom, Doorn, Duiven, Ede, Elst, Hilversum, Hoevelaken, Kesteren, Leusden, Lunteren, Nieuwegein, Nijmegen, Renkum, Rhenen, Soest, Tiel, Utrecht, Wageningen, Woudenberg, Wijk-bij-Duurstede en Zeist.