Contact opnemen

Vraag ons gerust om advies en naar onze mogelijkheden. Bel of mail ons, of geef hiernaast aan waarmee we ú kunnen helpen.

Diederik Cluistra

Afmetingen en gewichten van aanhangwagens: dit betekenen de termen

Laadvloerhoogte, bakmaat, hoogte vanaf de laadvloer. Overweegt u om een (tweedehands) aanhanger te kopen, maar ziet u door alle specificaties het bos niet meer? In dit artikel leggen we alle termen over afmetingen en gewichten van aanhangers uit. 

Dit betekent bakmaat

Wanneer we het hebben over de bakmaat van een aanhangwagen, zoals de Hapert Azure bakwagen, doelen we op de afmeting van de laadbak. De afmeting van de laadbak meten we aan de buitenkant. Dit is de lengte x breedte x hoogte.

De Hapert Azure bakwagen, zoals de Azure H-1, heeft een geschroefde V-dissel, 4 uitneembare hoekrongen, 30 cm hoge aluminium wanden met robuuste ingebouwde sluitingen, U-profiel aan achterzijde, bij 160 of breder, de voorwand is scharnierend en vanaf 455 cm zijn de zijborden uit twee delen, in het midden van de aanhangwagen komt een uitneembare tussenrong.

Dit type aanhanger is niet alleen vriendelijk in aanschafprijs, maar ook hartstikke betrouwbaar. Beschikbare formaten: 260 x 150 tot 405 x 180 cm

Dit valt er onder ‘lengte x breedte x hoogte’

Overweegt u om een aanhanger te kopen, nieuw of occasion? Dan ziet u de afmetingen in ‘lengte x breedte x hoogte’ staan. Dit zijn de binnenmaten van de aanhanger.

Totale lengte

Wanneer we het hebben over de ‘totale lengte’ van een aanhanger is dit inclusief trekdissel (circa 90 tot 150 cm) en achterlichtbalk (circa 15 cm).

Totale breedte

Wanneer we het hebben over de ‘totale breedte’ van een aanhanger is dit inclusief de spatborden. Bij een plateauwagen, zoals de Azure L-1 Multiplex, komen hier nog klepsluitingen bij.

Totale hoogte

Wanneer we het hebben over de ‘totale hoogte’ van een aanhanger gaat dit over twee dingen:

 • De laadvloerhoogte
 • De hoogte van de opbouw

De hoogte van de opbouw meten we niet alleen aan de hand van de borden, maar ook een voorrek of een huifconstructie. Zoals bij de Hapert Sapphire aanhangwagens.

Zo meten we de hoogte van een laadvloer

Heeft u een aanhanger met huif nodig, dan is het goed om naar de hoogte van de laadvloer te kijken. Dit is de hoogte van de huif gemeten vanaf de laadvloer van een aanhangwagen met standaard borden. Bij verhoogde borden verandert de hoogte van de laadvloer.

Dit betekent bordhoogte

De term ‘bordhoogte’ kunt u tegenkomen wanneer u interesse heeft in een aanhangwagen met een open laadbak en borden. De bordhoogte wijst op de hoogte van de borden en is gemiddeld 30 tot 35 cm.

Dit houdt het bruto gewicht van een aanhanger in

Onder het bruto gewicht van een aanhangwagen verstaan we het totaalgewicht van:

 • Het gewicht van de aanhangwagen
 • En het netto laadvermogen

Het maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt bepalen welk rijbewijs u nodig heeft.

In het instructieboekje of op het kentekenbewijs van de aanhangwagen of trailer vind je meer informatie over de laadcapaciteit. Te zwaar beladen is niet alleen verboden, maar ook onverstandig met het oog op de verkeersveiligheid en de veiligheid van jezelf en je passagiers.

En als je onderweg wordt aangehouden, kan je bekeurd worden bij overschrijding van het maximum. Je kunt zelfs op twee manieren overschrijden:

 • Het maximum dat je auto mag trekken
 • En het maximum dat je de aanhangwagen of trailer mag beladen

Dit houdt het eigen gewicht van een aanhanger in

Onder het eigen gewicht van een aanhangwagen verstaan we het gewicht van de aanhanger zelf. Zonder belading en accessoires, zoals:

Het eigen gewicht van een aanhanger staat in de COC-verklaring. COC staat voor ‘Certificate of Conformity’ en is een Europees document dat door de fabrikant verstrekt wordt. Het is een soort ‘geboortebewijs’ van een aanhanger.

Dit houdt het netto laadvermogen van een aanhanger in

Onder het netto laadvermogen van een aanhangwagen verstaan we het gewicht dat u met uw aanhanger mag vervoeren. Het gewicht van de aanhanger valt hier niet onder.

Rijbewijs B

 • Maximale gewicht van de aanhanger + lading: 750 kg
 • Maximale gewicht van de auto + aanhanger + lading: 3500 kg

Rijbewijs B+

 • Maximale gewicht van de aanhanger + lading: geen maximum
 • Maximale gewicht van de auto + aanhanger + lading: 4250 kg

Rijbewijs BE

 • Maximale gewicht van de aanhanger + lading: 3500 kg
 • Maximale gewicht van de auto + aanhanger + lading: 7000 kg

Vergeet niet dat deze informatie alleen iets zegt over het benodigde rijbewijs, maar losstaat van de vraag of uw auto de betreffende aanhangwagen of trailer mag trekken. Die informatie vindt u in het instructieboekje van uw auto.

Vragen over afmetingen en gewichten?

Van vragen over het bruto gewicht van een aanhanger tot de hoogte van de opbouw: wij adviseren u graag. Wij zijn de aanhangwagen specialist in midden-Nederland. We zijn premium dealer van Hapert Aanhangwagens en hebben een uitgebreid assortiment. Als BOVAG-erkend bedrijf weet u zeker dat niet alleen de aanschaf maar ook het onderhoud bij ons in vertrouwde handen is.