Contact opnemen

Vraag ons gerust om advies en naar onze mogelijkheden. Bel of mail ons, of geef hiernaast aan waarmee we ú kunnen helpen.

Diederik Cluistra

Welk rijbewijs heb ik nodig voor een aanhanger?

Mag ik met een gewoon B rijbewijs ook een aanhanger achter mijn auto hebben? Die vraag horen we natuurlijk heel vaak! En ja, in principe mag dat wel. Mits en maar… Er zijn natuurlijk wel regels voor het maximale gewicht dat u mag trekken zonder BE rijbewijs. Hieronder zetten we alles nog eens overzichtelijk op een rijtje. Hebt u toch nog vragen wat er wel of niet mag in uw specifieke geval? Bel dan gewoon even naar ons op, we helpen u graag verder!

 

Wat mag ik trekken met mijn B rijbewijs?

Een B rijbewijs is een ‘gewoon autorijbewijs’. Met dit meest voorkomende rijbewijs mag u het volgende achter de auto trekken:

  • een aanhanger van niet meer dan 750 kilo (gewicht van de lege aanhanger + het laadvermogen)
  • een aanhanger van meer dan 750 kilo, als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo  uitkomen (gewicht van de lege aanhanger + laadvermogen + gewicht van de auto)

Hebt u een speciale “code 96” bij uw B+ rijbewijs? Dan mag u iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (gewicht lege aanhanger + laadvermogen + auto).

Klik hier voor meer uitleg van de Rijksoverheid over het B rijbewijs.

Wat mag ik trekken met mijn BE rijbewijs?

Wanneer u een BE rijbewijs hebt dan mag u zwaardere aanhangers of trailers achter uw auto vervoeren. Dit is wat u mag trekken:

  • een aanhanger van maximaal 3.500 kilo (gewicht lege aanhanger + laadvermogen)
  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger van meer dan 3.500 kg (gewicht lege aanhanger + laadvermogen)

Wat zijn die bepaalde voorwaarden? De regels voor het BE rijbewijs zijn sinds 2013 aangepast. Wanneer u uw BE rijbewijs hebt gehaald vóór 19 januari 2013 dan mag u iedere aanhanger of oplegger gebruiken en is er geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Het is natuurlijk wel belangrijk om te controleren of uw trekhaak het gewicht aan kan! Dit heet de ‘maximale trekhaaklast’. Die trekhaaklast moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast van uw auto en trekhaak staan vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van uw auto. Hebt u die zo even niet bij de hand? Kijk dan op de website van de RDW bij de voertuiggegevens van uw auto.

Hebt u uw BE rijbewijs gehaald na 19 januaroi 2013 en wilt u iets trekken dat zwaarder is? Dan hebt u toch echt een C1 of C1E rijbewijs nodig.

Klik hier voor meer uitleg van de Rijksoverheid over het BE rijbewijs.

Bron: politie.nl

Wat zijn de verschillen tussen de vrachtwagenrijbewijzen?

Hier dan ook nog even kort op een rijtje de verschillen tussen wat u mag trekken met de verschillende vrachtwagenrijbewijzen:

Rijbewijs C: voor vrachtwagens met een gewicht van meer dan 3.500 kilo (leeg gewicht + maximaal laadvermogen). Met dit rijbewijs mag u met een aanhanger tot max. 750 kilo (gewicht lege aanhanger + laadvermogen) rijden.

Rijbewijs C1: voor vrachtwagens en campers tussen 3.500 kilo en 7.500 kilo (leeg gewicht + maximaal laadvermogen). Met dit rijbewijs mag u met een aanhanger tot max. 750 kilo (gewicht lege aanhanger + laadvermogen) rijden.

Wilt u meer dan 750 trekken? Dan hebt u rijbewijs CE nodig. Wilt u beroepsmatig gaan rijden met zwaardere aanhangers? Dan moet u rijbewijs CE met code 95 halen.